Общо устройство на Мешестите

При Мешестите съществуват две форми. Прикрепена (полипна) и свободноплаваща (медузна). Полипът и медузата са стадии от жизнения цикъл на едно и също животно. В този жизнен цикъл има смяна на 2 поколения. Първото полипно поколение, което е безполово и

2009-11-09 14:25:16
При Мешестите съществуват две форми. Прикрепена (полипна) и свободноплаваща (медузна). Полипът и медузата са стадии от жизнения цикъл на едно и също животно. В този жизнен цикъл има смяна на 2 поколения. Първото полипно поколение, което е безполово и второто медузно поколение,което е полово. При различните видове изчезва едното покоение. Например при Хидрите е полипно, има и медузи,които имат само медузно поколение и върху тях са половите клетки. Коралите имат само полипи (полово и безполово размножаване).

Полипна форма (поколение) при Мешестите
  При отделните групи организми съществува разлика в полипите.
При Хидрата от клас Хидровидни (Hydrozoa) полипът е цилиндричен. На върха има устен конус-уста. Около него има пипала с пъпчици (копривни клетки-батареи)

От другата страна  има диск за прикрепване-леко огънат. Тялото на хидрата е от два слоя клетки: външен-епидермис,изграден от ектодермални клетки/ вътрешен- гастродермис, изграден от ендодермален произход. Хидровидните нямат храносмилателна система, а имат хранителна празнина. Нямат анус, а през устата изхвърлят непотребните вещества, като тя се пречиства от клетки. Между двата слоя има опорна пластина=базална мембрана=мезоглея. Тя е тънка, безструктурна маса ,изпълняваща опорна функция.
   Епителномускулните клетки на външния слой имат формата на чук (имат два израстъка с фибрили от съкратителни Белтъци).Те могат да се свиват,съкращават. Така тялото се свива.Микрофибрилите са разположени успоредно на остта на тялото. Такива клетки има и в гастродермиса,които са разположени в друга посока. Те са редове от клетки,израстъци перпендикулярни на оста на тялото. По този начин тялото се стеснява,разширява, скъсява. Това е важно за движението на водата и храната.хранително-мускулните клетки от гастордермиса могат да образуват псевдоподи. СМилане на храната. Всички мога тда стават като амеби, да преминават през клетките в пластовете.
   Между клетките на външния и на вътрешния слоеве има чувствителни ,удължени клетки. В края им има чувствителна четинка (навън или навътре). Нервните клетки се намират в епидермиса и близо до мезоглеята с ядро и дълги израстъци,които не са специализирани (поляризирани). Всички израстъци са с  еднаква дължина и клетките се свързват чрез тях (дифузна нервна система=мрежеста).Тази нервна система позволява нервния импулс да се предава във всички посоки и сигналът затихва (става по-бавен) към края. Мешестите животни реагират бавно. Бавно се свиват и бавно се разпускат. Посоката на реакцията е по цялото тяло.
   Опора и защита на мешестите осигуряват склеробластите. Те изграждат скелета ( в ектодермата и мезоглеята). Образуват варовикови спикули. Изграждат се ленти,плътен скелет,който обгражда полипа.
Органичен скелет се изгражда от други клетки. Веществото корконил изгражда роговия скелет при част от 8-лъчевите корали.
  Интерстициалните клетки (и-клетки) са най-дребните,но с голямо ядро. Могат да се превръщат във всички други видове клетки-голяма регенерационна способност. При хидрата за 45 дни и-клетките подменят всички останали клетки. Хидрата все едно е нова.
   Книдобластите са копривни клетки, хиляди на брой. В тях има хитинова капсула. В нея има течност и навита белтъчна нишка. Тя обикновено накрая има острие с отрова.
   Книдоцил-израстък на клетката. Като бутон, при натискане нахлува течност. Водата разрежда цитоплазмата,увеличава се налягането върху капсулата,отваря се капаче и нишката излиза-в тялото на жертвата се забива ( с отрова). Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия